Online leestraining: nu ook een Engelstalige versie beschikbaar.

Historie, wetenschap en kennispartners

De basis van de leestraining is gelegd in 1967 toen de Australische luchtmacht een programma ontwikkelde om de opleiding van piloten effectiever te maken. Het programmaonderdeel ‘effectief lezen’ gaf zulke goede resultaten dat universiteiten in Australië en Nieuw-Zeeland het oppakten en verder ontwikkelden. Vanuit deze landen werd de training onder de namen Advanced Reading Skills en Improved Reading op de markt gebracht. Inmiddels is het de meest succesvolle leestraining wereldwijd met meer dan 5 miljoen deelnemers in 36 landen.

Wetenschappelijk onderbouwd

Wij werken samen met wetenschappers, onderwijskundigen, programmeurs en docenten.

Ons internationale team bestaat uit wetenschappers, onderwijskundigen, programmeurs en docenten. Er wordt met verschillende universiteiten samengewerkt. Nieuwe inzichten en resultaten worden uitgewisseld en verwerkt. De training onderscheidt zich nadrukkelijk van cursussen ‘snellezen’. Het betreft namelijk ‘snel en effectief lezen’. De gemeten progressie in Effectieve Leessnelheid (ELS = snelheid in woorden per minuut x % begrip) is aanzienlijk en permanent. Het blijvend effect van de training is onderzocht en vastgesteld door de Universiteit van Berlijn.

Wil je weten wat jouw huidige leessnelheid en begrip is? Ga dan naar de leestest.

Leesprofs trainingen en kennispartners

Professionals als advocaten, gerechtshoven en het Openbaar Ministerie hebben baat bij de leescursus.

In 2001 is de training in Nederland geïntroduceerd als Pro Read®, en vanaf 2021 onder de naam Leesprofs. Sindsdien trainden wij duizenden particulieren, professionals, docenten, studenten en leerlingen. Iedereen die veel leest, heeft baat bij de training. Onder onze deelnemers bevinden zich rechters, advocaten, raadsleden, beleidsmedewerkers en accountants.

De online leescursus is populair bij studenten en leerlingen.

Naast onze klassikale trainingen bieden wij sinds 2015 de e-Training aan. Samen met het expertisecentrum voor leermiddelenstudies van de Universiteit van Utrecht en Leuven ontwikkelden we de training voor het onderwijs. Alle teksten, oefeningen en leestests zijn op diverse niveau's gemaakt voor het VO (vmbo t/m gymnasium), MBO en HO. Studenten en leerlingen van 60 onderwijsinstellingen volgden de training inmiddels. De nieuwe e-Training wordt ook enthousiast ontvangen door scholen en huiswerkbegeleiders.

Een aparte doelgroep die veel baat heeft bij onze leescursus is die van de dyslecten. Als je een leesstoornis hebt, dan kan je via deze training je leessnelheid en begrip vaak meer dan verdubbelen.

De Coronacrisis heeft de ontwikkeling van onze webinar versneld in gang gezet. Dit is een combinatie van de klassikale en online cursus. In maart 2022 hebben deelnemers van de rechterlijke macht de webinar met succes en plezier gevolgd!