Online leestraining: nu ook een Engelstalige versie beschikbaar.

Veelgestelde vragen

Vraag: Hoe weet ik of jullie training werkt.

Antwoord: Sinds de oprichting in 1967 hebben al meer dan 5 miljoen mensen onze training gevolgd. Door de samenwerking met verschillende universiteiten wereldwijd wordt de training up to date gehouden. Verder bestaat ons internationale team uit wetenschappers, analisten, programmeurs, onderwijskundigen en ervaren docenten.

Vraag: Hoe lang bestaat jullie organisatie?

Antwoord: Leesprofs (voorheen Improved Reading Centre International) bestaat sinds 1967. In Nederland geven wij de training sinds 2001 onder de naam Pro Read® en sinds 2022 onder naam Leesprofs.

Vraag: Ik wil niet alleen sneller lezen maar ook meer begrijpen?

Antwoord: Wij zijn geen snelleestraining. Uit onderzoek is gebleken dat we eigenlijk helemaal niet kunnen snellezen zonder begrip te verliezen. Wij zijn een effectiviteitstraining. Met onze unieke Reading Accelerator® leren we je op een andere manier naar teksten te kijken. Hierdoor leer je meer informatie opnemen in één oogopslag. We leren je de juiste leesstrategie. Leren je vaardigheden om informatie op de meest effectieve manier te verwerken. Deze combinatie zorgt ervoor dat je sneller gaat lezen (gemiddeld 2 tot 3x sneller) met een hoog begrip en een betere concentratie.

Vraag: Kan iedereen het leren?

Antwoord: Omdat het hier om vaardigheden gaat kan iedereen het leren.

Vraag: Ik ben dyslectisch. Kan ik de training ook volgen.

Antwoord: Wij kunnen aantonen dat bij 80% van de dyslecten de vaardigheden goed tot heel goed toegepast kunnen worden. Ook dyslecten vallen onder onze garantie en krijgen het gehele cursusgeld terug (van een klassikale training) als de effectieve leessnelheid niet is verbeterd.

Vraag: Mijn gedachten dwalen vaak af tijdens het lezen?

Antwoord: De vaardigheden die we je aanleren helpen je om je beter te concentreren tijdens het lezen. Je gedachten zullen niet of minder afdwalen waardoor je meer informatie opneemt tijdens het lezen.

Vraag: Ik heb begrepen dat jullie geen aanwijzer (vinger of marker) gebruiken?

Antwoord: Veel trainingsorganisaties gebruiken een aanwijzer om de tekst aan te wijzen tijdens het lezen. Dit is eigenlijk de manier waarop we op school hebben leren lezen. Ons oogbereik en focus zijn de gehele dag heel breed. We zien alles om ons heen gebeuren en nemen heel snel informatie op zonder dat we dit aanwijzen. Zodra we tijdens het lezen een aanwijzer gaan gebruiken gaan we onze focus toch weer verkleinen terwijl onze ogen heel goed in staat zijn om veel meer te zien. Door je oogspieren te trainen en je perifere gezichtsveld te verbeteren (met onze Reading Accelerator®) ben je in staat om veel meer te zien zonder aanwijzer. Je kunt daarom ook veel sneller vanaf je beeldscherm lezen.

Vraag: Sommige organisaties zeggen dat je bij hen 3.000 tot 5.000 wpm kunt leren lezen. Kan dat bij jullie ook?

Antwoord: Sean Adam, de wereldkampioen snellezen kan met 3.850 wpm lezen. Sean Adam heeft een eigen centrum in Zwitserland. Sean Adam geeft op zijn website aan dat mensen na zijn training gemiddeld 2 tot 3 keer sneller zijn gaan lezen. We praten dan over een snelheid van 600 tot 900 wpm. Deze verbetering zie je bij onze deelnemers ook.

Vraag: Is jullie training gebaseerd op NLP?

Antwoord: Nee. NLP of Neuro Linguïstisch Programmeren is een verzameling van technieken, uitgangspunten en overtuigingen op zich. Onze training is niet gebaseerd op attitudes, maar op vaardigheden. Wij trainen alleen vaardigheden. Vaardigheden die je direct en overal toe kunt passen.

Vraag: Moet ik zelf een boek meenemen en hoe meten jullie mijn verbetering?

Antwoord: Als je zelf een boek meeneemt kunnen we je niet objectief toetsen. Wij maken gebruik van teksten die speciaal voor onze training zijn ontwikkeld door het Expertisecentrum voor leermiddelen ontwikkeling van de Universiteit van Utrecht. Hiermee kunnen we je vooruitgang objectief meten. In totaal maak je bij ons 8 testen.

Vraag: Kun je de vaardigheden ook in andere talen gebruiken?

Antwoord: De vaardigheden kun je in vrijwel alle talen toepassen (zelfs in het Arabisch). Naarmate je kennis van deze taal groter is zul je meer profijt van de vaardigheden hebben. Onze training is in het Nederlands. Voor in-company trainingen kunnen wij de training ook in het Engels, Spaans, Duits, Frans, Italiaans of Portugees geven.

Vraag: Jullie geven een garantie. Wat houdt deze garantie in?

Antwoord: Sinds 1967 heeft Leesprofs een grote kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van lezen, informatie verwerken en effectief werken. Onze training heeft in deze jaren bewezen effectief te zijn voor vrijwel iedereen. Wij geven de garantie dat je al het cursusgeld terugkrijgt als je effectieve leessnelheid niet is verbeterd.